Príprava čaju je v jeho domovine rituálom. Všetko má svoje presné postupy, teploty, časy, náradie a ďalších milión drobností. My k tomuto nápoju až taký citový vzťah nemáme. To však neznamená, že ho nemôžeme pripravovať správne. zameriame sa na sypaný, zelený čaj. V prípade čierneho toho totiž nemôžete až toľko pokaziť. O tých vrecúškových sa nemusíme baviť vôbec.
Základom dobrého čaju je správna teplota vody.Tá musí mať sedemdesiat stupňov Celzia. Úplné maximum je osemdesiat, to už je však naozaj tá najvyššia možná hranica. Teplejšou vodou, by ste totiž zelený čaj spálili. Jeho chuť je potom nepríjemne horká a navyše takto zničíte všetky antioxidanty a ostatné zdraviu prospešné látky. Teplotu vody nemusíte stále merať teplomerom. Sedemdesiat stupňov bude mať asi po troch minútach od doby, kedy v kanvici zovrela. Poklop na nej však musíte nechať otvorený.
Musíte taktiež odhadnúť to správne množstvo.Na každom balení čaju, by ste mali nájsť doporučenú dávku. Niektoré sú totiž predávané v celku, teda po zaliatí vodou sa lístky rozbalia a vy môžete vidieť celé a nenakrájané kusy. Druhým prípadom je čaj, ktorý je posekaný, alebo pomletý na rôzne hrubý prášok. Vo všeobecnosti však platí, žena klasickú trojdecilitrovú šálku, by sme mali použiť jednu čajovú lyžičku čaju.
Pred tým, ako čaj zalejete vodou, by ste ho mali nechať napariť. Takto sa lístky pomaly začnú otvárať a vy z nich dostanete von všetku arómu a chuť. Postup je nasledovný .
- Do šálky, alebo čajníka nalejte až po vrch vriacu vodu ihneď potom, ako zovrie.
- Šálku zakryte napríklad malým tanierikom a počkajte asi minútu.
- Následne vodu vylejte späť do kanvice.
- Do šálky nasypte potrebné množstvo čaju a opäť ho zakryte.
- Počkajte asi dve až tri minúty. Za tento čas vám v otvorenej kanvici voda vychladne na požadovanú teplotu.
- Na koniec zalejte čaj a zakrytí ho nechajte vylúhovať tri až štyri minúty.